Eerste vakjaar
In het eerste jaar leer je onderzoeken en kritisch naar je eigen werk en de wereld te kijken. Je leert nieuwe materialen en concepten te ontwikkelen en in een context te plaatsen. Je wordt uitgedaagd te experimenteren met technieken en materialen en je leert een onderzoeksvraag te formuleren.
Je werkt individueel of samen aan een gezamenlijk onderzoek. Dat kan resulteren in een (digitale) publicatie of film. Hiernaast werk je aan een individueel project om te leren zelfstandig en autonoom te werken. Onderzoeken kunnen zowel materiaal, lichaams- als ruimte gerelateerd zijn. Er is aandacht voor theorie en schrijven om zo je eigen gedachten en ideeën te leren ontwikkelen en verwoorden. Er zijn schrijflessen waarbij je op zoek gaat naar jouw eigen taal. Naast het schrijven, lezen en analyseren van teksten wordt er gewerkt in ‘hands on’ lessen. Je krijgt zowel groeps- als individuele gesprekken, feedback van andere studenten, workfloors (reflecterende en redactionele lessen), excursies, projecten in artist in residencies en lezingen.
Tweede vakjaar
Het tweede vakjaar draait om het verdiepen van je eigen werk en het ontdekken van jouw positie als maker en onderzoeker. Je werkt zelfstandiger aan projecten. Daaronder vallen een gemeenschappelijk onderzoeksvraagstuk en een eigen project. Hoe verhoud je je tot de wereld? Welke rol speelt jouw werk daarbij? Samenwerking met studenten van andere afdelingen wordt aangemoedigd. Studio 2 is ontwikkeld om verschillende netwerken in kaart te brengen en om studenten te begeleiden bij het voorbereiden en vinden van een stageplaats of het ontwikkelen van een research reis. Dit is ook het jaar waar je in het eerste semester op exchange kan. Ter voorbereiding op het schrijven van een essay in het derde jaar wordt intenser aandacht besteed aan het analyseren en schrijven van teksten.
Derde vakjaar
Een stage van twee maanden markeert de overgang van het tweede naar het derde vakjaar. Van dit laatste jaar is het schrijven van je essay een belangrijk onderdeel. Het essay helpt je om te reflecteren op je werk. Je laat zien dat je je bewust bent van de context waarin je opereert en welke positie jij als TXT'er inneemt in de wereld. Je ontwikkelt samen met het team een uitgave van de essays en je maakt een website. Je besteedt een groot deel van je tijd aan de ontwikkeling van objecten, materialen en artefacten voor het eindexamen. Samen met een curator of gastdocent en collega-studenten richt je de eindexamenexpositie in.