Het Rietveldgebouw

Het hoofdgebouw, een ontwerp van architect en meubelontwerper Gerrit Rietveld, werd ontworpen tussen 1950 en 1963 en kwam gereed in 1966. Het is het grootste gebouw dat Gerrit Rietveld heeft verwezenlijkt. Tussen opdracht en oplevering zat een lange periode van voorbereiding waarin Rietvelds ontwerpen een belangrijke ontwikkeling doormaakten. Gerrit Rietveld heeft de oplevering van het gebouw niet meer kunnen meemaken, hij overleed tijdens de bouw ervan. In 1967 betrok de academie het gebouw. Toen in 1968 de school onderdeel werd van het Hoger Beroepsonderwijs en de status kreeg van Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving, werd als eerbetoon aan Rietveld de naam veranderd in Gerrit Rietveld Academie. In 2004 is het gebouw grotendeels gerenoveerd.

Het Benthem Crouwel-gebouw

Het tweede gebouw is in 2003 gebouwd door Benthem Crouwel Architects ter uitbreiding van de Rietveld Academie. In dit gebouw bevinden zich aan de noordzijde atelierruimten en aan de zuidgevel kantoorruimten. Op de begane grond bevindt zich de reception. De gevelbekleding van de zuid- en oost gevel bestaat uit zo'n 16.000 gegoten glazen elementen. 

Fedlevgebouw

Het derde gebouw van de Rietveld Academie maakt de bestaande gebouwen en het daartussen gelegen terrein één geheel. Het FedLevgebouw is sinds januari 2019 volledig in gebruik. 

Het is voor het eerst dat alle afdelingen, inclusief de masteropleidingen van het Sandberg Instituut, op dezelfde locatie gehuisvest zijn. In het gebouw vind je onder meer de bibliotheek, de houtwerkplaats, de assemblagehal, de roboticawerkplaats, diverse projectruimtes en het auditorium. Het Sandberg Instituut heeft de eerste verdieping van de nieuwbouw betrokken.

De nieuwbouw staat op de zuidwesthoek van de kavel aan de Frederik Roeskestraat, waar zich eerder parkeerplaatsen bevonden, en brengt de ruimtelijke verhouding van het geheel in balans. In zijn open architectuur rijmt het nieuwe gebouw met het historische Rietveldgebouw. Beide gebouwen omsluiten nu de met een grote boom gesierde binnentuin die daardoor tot centrale patio is geworden. Daarnaast zorgen fysieke ingrepen voor feitelijke verbindingen en overlopen. Zo verbindt een brug de eerste verdieping van de nieuwbouw met de derde van het Benthem Crouwelgebouw, en stijgt een trap vanaf de patio op naar het beloopbare dak van het nieuwe gebouw. Daarnaast kan de buitenruimte onderdeel van het interieur worden, omdat het als maakgebied bij de assemblagehal en houtwerkplaats kan worden betrokken. Dit is mogelijk omdat de hoge gevel opengeschoven kan worden.

Architect Paulien Bremmer studeerde behalve aan de Technische Universiteit in Delft, ook aan de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Ze kreeg de ontwerpopdracht na een interne competitie waarin teams van studenten, docenten en alumni voorstellen konden doen. De Rietveldgemeenschap en een vakjury kozen beiden voor Fedlev, het ontwerpteam dat Bremmer vormde met mede-Rietveldalumni Maze de Boer, Luca Carboni en Sandra Stanionyte, en dat zich in de loop van het proces verder met ontwerpers uitbreidde. Hootsmans architectuurbureau heeft het ontwerpteam vanaf het voorontwerp aangevuld en ondersteund.

Vanuit de wens om multidisciplinair te werken heeft Fedlev binnen het ontwerp ‘witte ruimten’ gecreëerd. Om deze in te vullen zijn kunstenaars en ontwerpers uit kringen van de kunstacademie betrokken. Zij hebben vervolgens onderdelen binnen het nieuwe gebouw en binnen de herinrichting van de bestaande gebouwen vormgegeven.

Download hier het factsheet (pdf) met alle projectdetails van het Fedlevgebouw.

 

Het Fedlevgebouw is voor meerdere prijzen genomineerd:

Nominatie Gouden A.A.P. 2019

Sinds 2008 reikt Architectuurcentrum Amsterdam jaarlijks de Gouden A.AP. uit aan de architect en opdrachtgever van het gebouw of project dat door de vak- en publieksjury als beste wordt betiteld van alle projecten die in Amsterdam in het voorgaande jaar opgeleverd. Lees meer over de Amsterdamse Architectuurprijs 2019.

 

BNA Gebouw van het jaar

10 gebouwen in Nederland genomineerd voor meest prestigieuze architectuurprijs voor de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) Welk gebouw heeft ‘de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij’? Zie ook artikel in de Volkskrant. En lees meer over het BNA Beste Gebouw 2020.

> Bekendmaking 22 oktober 2020

 

Architectenweb Awards 2020 : Schoolgebouw van het Jaar 2020

Uit de meer dan twintig inzendingen voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2020 zijn door de onafhankelijke jury drie nominaties gekozen. Op de prijsuitreiking op woensdag 28 oktober 2020  wordt de winnaar bekend gemaakt. Lees meer over de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2020.

 

> Bekendmaking donderdag 29 oktober 2020

 

Arie Keppler Architectuurprijs

De prijs heeft tot doel om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen. Dat wil zeggen dat ze toonaangevend zijn in sociaal, maatschappelijk, technisch of ruimtelijk opzicht. Lees meer over de Arie Keppler Prijs 2020.

> Bekendmaking donderdag 5 november 2020

 

Gouden Piramide

De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap die sinds 2003 wordt uitgereikt. Voorzitter van de jury is Rijksbouwmeester Floris Alkemade. In een publicatie over de Gouden Piramide wordt extra aandacht besteed aan tien opdrachtgevers die weliswaar niet zijn genomineerd, maar wel een bijzondere prestatie hebben geleverd die anderen kan inspireren. Fedlev maakt deel uit van deze serie van tien. 

> Uitgave verwacht januari 2021