De Oriëntatiecursus is een voorbereidend traject van 25 lessen op zaterdagen waarbij je kennismaakt met de werkwijze van de Gerrit Rietveld Academie en inzicht krijgt in je beeldende mogelijkheden, zodat je een gefundeerde keuze kunt maken voor een bacheloropleiding aan een kunstacademie.
Is de Oriëntatiecursus iets voor mij?
De Oriëntatiecursus is bedoeld voor mensen die serieus en gemotiveerd bezig zijn met beeldende middelen maar nog niet voldoende materiaal hebben voor een portfolio. Deelnemers zijn tussen de 16 en 50 jaar.
Wat houdt het programma in?
Gedurende het jaar volg je lesblokken die elk een specifiek gebied van beeldende kunst en vormgeving beslaan, zoals tekenen, schilderen, gemengde media, ontwerp en sculptuur. De lesblokken worden gegeven door kunstenaars en ontwerpers die je stimuleren, coachen en adviseren. Aan de hand van wekelijkse opdrachten, onderzoek en werkbesprekingen leer je reflecteren op je werk, en ook op beeldende kunst en ontwerpen in het algemeen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om in de werkplaatsen te werken en bezoek je galeries en musea. Ook kun je theorielessen van de Gerrit Rietveld Academie volgen, verzorgd door het Studium Generale.
Hoeveel tijd besteed ik eraan?
De Oriëntatiecursus start eind september en loopt tot half mei, waarbinnen op 25 zaterdagen lessen plaatsvinden. Behalve dat je op zaterdagmiddag les krijgt op de academie, werk je ongeveer 1 dagdeel per week aan een thuisopdracht.
Wat zijn mijn opties als ik de Oriëntatiecursus afrond?
Tijdens de cursus kom je erachter of je aan een kunstacademie wilt studeren, en of je toelating kunt doen aan de Gerrit Rietveld Academie of een andere kunstvakopleiding. Je hebt in de cursus de mogelijkheid deel te nemen aan een eerste, interne toelatingsronde voor de Gerrit Rietveld Academie; dan wordt beoordeeld of je geschikt bent voor deelname aan de tweede toelatingsronde.
In welke taal worden de lessen gegeven?
De lessen zijn in het Engels, omdat ongeveer een kwart van de deelnemers niet-Nederlands is.
Hoe meld ik me aan?
Vul je aanmelding hier in. Na indienen van je aanmelding krijg je automatisch een thuisopdracht via e-mail toegestuurd. Ongeveer 5 dagen voor de toelatingsdag krijg je een uitnodigingsmail waarin de tijd van je toelatingsgesprek wordt bevestigd.
Wanneer vinden de toelatingsgesprekken plaats?
In juni. NB: Als er na de toelatingsronde in juni nog cursusplaatsen beschikbaar zijn, komt er een extra toelatingsronde in september. Informatie hierover wordt dan in juni op onze website gepubliceerd.
Hoe verloopt het toelatingsgesprek?
Aan de Oriëntatiecursus gaat een selectie vooraf aan de hand van meegebracht werk en een gesprek met een docent. Het werk dat je laat zien kan bestaan uit schetsen, krabbels, tekeningen, foto’s, video’s en ruimtelijk werk, en het is belangrijk dat je de toegestuurde thuisopdracht doet. Ook vragen we je van te voren een korte motivatie te schrijven. Wanneer nodig, zullen de toelatingen online plaatsvinden.
Wat is het cursusgeld?
Het cursusgeld voor cursusjaar 2024-2025 bedraagt € 1.295,-. Het cursusgeld voor 2025-2026 is nog niet vastgesteld en wordt voor eind 2024 bekend gemaakt.
Deelname aan de Oriëntatiecursus geeft géén recht op studiefinanciering.