De afdeling Fotografie biedt een driejarig voltijd-studieprogramma aan.
Elk jaar werk je samen met verschillende docenten, die je helpen vooruitgang te boeken en die je feedback geven op je werk.
Als student aan de afdeling ben je zeer gemotiveerd om verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en voor elkaar. Je bent van nature geneigd om je eigen projecten te initiëren - zowel autonoom als samenwerkend - en je individuele interesses na te streven. De afdeling moedigt je aan om je ruimte op te eisen en de vrijheid na te streven die hier te vinden is.
De docenten zetten zich in om studenten te helpen die autonomie te bereiken. Als kunstenaars en ervaren docenten begrijpen ze de zoektocht van studenten naar onafhankelijkheid en hun streven naar een kritische stem binnen het vakgebied.
Wij beschouwen fotografie als ons uitgangspunt, ons kader en onze kerninteresse.
Echter, op een academie als de Rietveld, met zoveel andere disciplines die onderwezen worden, en zoveel beschikbare werkplaatsen, is het vanzelfsprekend om samenwerking en interdisciplinaire uitwisseling te zoeken. Deze kunnen leiden tot onverwachte en innovatieve resultaten die jou als kunstenaar en de fotografie zelf verder helpen.
Gedurende de drie jaar van je studie doorloop je verschillende fasen. Je krijgt een scala aan uitdagingen voorgeschoteld en je ontwikkelt je individueel, en samen, naar je eindexamen toe.
Elk jaar komen er verschillende gastdocenten op bezoek, gaan we op atelierbezoeken, organiseren we tentoonstellingen binnen en buiten de academie, werken we samen met externe partners en gaan we op verschillende excursies.
Jaar 1
In het eerste jaar ga je aan de slag met een reeks kortlopende opdrachten. Dit helpt jou en je klas om je werkproces vast te stellen en verschillende strategieën te ontwikkelen. In de werkplaats leer je over de formele aspecten van fotografie en de verschillende processen en materialen. In de theorieles lees je essentiële teksten over fotografie en kunst, en krijg je lees- onderzoeks-, discussie- en onderzoeksopdrachten. In de les komen esthetiek en theorie, formalisme en conceptueel denken samen en vormen de basis van onze discussies. Je krijgt 4 lessen per week, allemaal groepslessen.
Jaar 2
In het tweede jaar wordt verwacht dat je je autonomie, je agency en je individuele relatie met fotografie als medium hebt gevonden. Het is nu tijd voor langetermijnprojecten die theorie en praktijk, concept en maken omvatten. Het gaat erom dieper en professioneler te graven. Als er twijfels zijn, is dit het juiste moment om ze te confronteren! Nieuwe Technologieën, Visuele Communicatie, artistiek onderzoek en je relatie met de buitenwereld komen aan bod. Je krijgt 3 lessen per week, waarvan sommige groepslessen zijn en andere bestaan uit individuele gesprekken met je docenten.
Jaar 3
In de eerste helft van het derde jaar schrijf je je scriptie en maak je werken die een beeld geven van je afstudeerproject. Bij succesvolle afronding van beide kom je in aanmerking voor de tweede helft van het derde jaar. Hier werk je uitsluitend aan je examenpresentatie. Nu komt alles samen; je vaardigheden, je autonomie, je positie als kunstenaar, de vragen die je opwerpt en de beeldtaal die je hebt gecreëerd om je gedachten en ideeën over je gekozen onderwerpen te communiceren. Gedurende dit jaar heb je een thesisdocent en twee reguliere docenten, die met je werken in zowel groeps- als individuele lessen.