Wat is een portfolio?

Traditioneel is een portfolio een grote map waarin kunstenaars en ontwerpers voorbeelden van hun werk verzamelen, het kan ook een digitale folder zijn. Er zijn geen restricties wat betreft formaat van een portfolio.

De toelatingsprocedure voor de bacheloropleiding van de Gerrit Rietveld Academie bestaat uit twee rondes:

- 1e ronde: toelatingsgesprek (voor alle EU/EER-kandidaten); of: online indienen van portfolio (voor alle niet-EU/EER-kandidaten).

Tijdens deze eerste ronde laat je je portfolio zien. Je kunt zoveel mogelijk van je werk voor de camera laten zien (zorg dat je je werk voor het gesprek bij je hebt), en in Teams kun je ook bestanden delen om digitaal werk te laten zien.

- 2e ronde: toelatingsexamen. Als je werk positief wordt beoordeeld, ga je door naar de tweede toelatingsronde: het toelatingsexamen, en krijg je het aanmeldingsformulier toegestuurd om je aan te melden voor het toelatingsexamen. 

Wat voor werken kun je laten zien?

- WERKEN/PROJECTEN: Laat een zo groot mogelijke diversiteit aan werken/projecten zien (van de afgelopen 3 jaar in alle media waarmee je tot nu toe hebt gewerkt); je kunt denken aan tekeningen, schilderijen, foto's, video's, collages, grafiek, textiel, kleding, keramiek, sieraden, plattegronden, modellen en, indien van toepassing, teksten.

- SCHETSEN: zorg dat je ook schetsen, schetsboeken, dummy's, etc. meestuurt.

- OEFENINGEN: materiaalonderzoek, visueel onderzoek, oefeningen zoals modeltekeningen, kleuroefeningen, ruimtelijke architectonische schaalmodellen, miniatuurbeelden van klei, enz.

 

> Maak duidelijk welk werk gebaseerd is op opdrachten (van school of een vooropleiding) en welk werk 'vrij' is (dus gebaseerd op eigen ideeën);

> Geef inzicht in je werkproces, in de manier waarop je denkt en hoe je je werk ontwikkelt, wat je motivatie/drijfveer is om het te maken: denk aan aantekeningen, schetsen, schetsboeken, try-outs.

> Besef dat niet alles af hoeft te zijn of perfect, dus je kunt ook dingen laten zien waar je nog aan werkt, en zelfs je 'mislukkingen'.

> Als je een paar werken hebt die ouder zijn dan 3 jaar en die van betekenis zijn, kun je die toevoegen aan je presentatie. 

> Bij de aanmelding voor het Basisjaar is het belangrijk om te laten zien dat je werk niet te eenzijdig is, dus niet alleen fotografie of alleen grafisch werk, niet alleen werk in opdracht, maar ook 'vrij werk' op basis van eigen ideeën.

> Zorg ervoor dat je veel werk laat zien, minstens 20 stuks (maar hopelijk meer!). 

Wat kun je nog meer laten zien?

- Observaties uit je omgeving (hoe je naar de wereld om je heen kijkt), schetsen, foto's, video's;

- Gebeurtenissen, dingen, kunstenaars of andere mensen die je inspireren/fascineren;

- Als je hobby's of andere activiteiten hebt die belangrijk voor je zijn (zoals bijvoorbeeld als je muziek maakt of een filmfanaat bent, als je elke dag skate, specifieke sociale/politieke betrokkenheid/activiteiten), laat het weten of laat er iets van zien. 

Hoe kun je je werk het beste presenteren?

- De eerste toelatingsronde vindt plaats in MS Teams. Bedenk hoe je je werk het beste online kunt presenteren. Laat je visuele presentatie voor zichzelf spreken met slechts minimale uitleg/commentaar, gezien de beperkte duur van het interview (30 seconden uitleg voor 1 project/werkstuk is al 1/60e van de maximale interviewtijd!). Voor de eerste toelatingsronde staat namelijk een half uur gereserveerd.

- Verzamel je fysieke werk vooraf en presenteer het voor camera.

- Daarnaast kun je een PDF-document/PowerPoint-presentatie voorbereiden die je tijdens het interview online kunt delen. Zorg er dus vooraf voor dat je weet hoe je documenten/je scherm kunt delen in het platform dat voor het interview wordt gebruikt (MS Teams) en houd de grootte van je documenten zo klein mogelijk.

- Als je video's wil laten zien, maak dan gemakkelijk toegankelijke links (urls), om tijd te besparen. Houd er rekening mee dat er 30 minuten de tijd is om je portfolio te laten zien tijdens het toelatingsspreekuur (eerste ronde). Duurt je video langer dan een half uur? Dan kan het een idee zijn om een scene te kiezen om een goede indruk te geven van de hele video.

- Bereid je voor door je internetverbinding, je camera en geluid te testen, en hoe je bestanden/je scherm kunt delen voor het interview, om er zeker van te zijn dat er geen technische problemen optreden tijdens het interview! 

Aanvullende vragen

De docent kan je een paar vragen stellen, zoals:

- Waarom kies je voor de Rietveld?

- Wat verwacht je van ons programma? Waar wil je aan werken/ontwikkelen in ons programma?

- Met welke materialen werk je graag en waarom?

- Is er iets in het bijzonder dat je ons over jezelf wilt laten weten?

LET OP: als je specifieke vragen hebt voor de docent; over de Rietveld Academie, ons programma, specifieke keuzes waar je aan denkt, etc. schrijf ze dan op, zodat je deze vragen niet vergeet te stellen tijdens het gesprek.